fbpx

Tarikan Pakej:


Jadual Perjalanan:

Waktu Belitung

Hari Pertama:

Selamat datang ke Belitung, Indonesia, destinasi percutian yang sempurna terpencil dari hiruk pikuk hutan konkrit! Apabila tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa H.A.S. Hanandjoeddin pada waktu petang, pemandu kami akan menjemput anda dari lapangan terbang dan kami akan menuju ke restoran tempatan untuk makan tengahari makanan asli Indonesia.

Selepas makan tengah hari, kami akan melawat ke SD Muhammadiyah Gantong, atau dikenali sebagai Sekolah Rendah Laksar Pelangi (Rainbow Troops Elementary School). Belitung telah mendapat kemasyhurannya sejak filem Indonesia “Laksar Pelangi” yang difilemkan di sini dan filem itu begitu terkenal sehingga mereka membina sebuah sekolah replika untuk dilawati oleh pelancong. Kami memang mengesyorkan anda menonton filem ini yang berdasarkan cerita inspirasi dan menyetuh hari ini dari Andrea Hirata sebelum lawatan anda!

Selepas itu, kami akan menuju ke tempat fotogenik ini yang berdekatan – Rumah Keong (Kirana Dock) untuk melihat karya seni bina ini. Seni bina yang serupa bentuk kerang dibina oleh rotan di mana anda boleh mengambil gambar-gambar hebat dengannya. Kemudian, kami akan meneruskan lawatan kami ke Muzium Kata Andrea Hirata, sebuah muzium sastera yang mempamerkan petikan inspirasi dari filem “Laskar Pelangi” dan juga sebagai peringatan novel itu sendiri.

SD Muhammadiyah Gantong, Rumah Keong, Museum Word Andrea Hirata

Seterusnya, kita akan melawat ke Kampung Ahok/Vivi, kampung yang merupakan rumah bekas gabenor Jakarta dimana kehidupannya pada zaman dahulu dipamerkan. Teruskan perjalanan kami ke Kuil Dewi Guan Yin (Vihara Dewi Kuan Yin), kuil terbesar dan tertua di Belitung. Kemudian, kami akan melawat ke Pantai Burung Mandi, pantai yang berlatar belakang gunung Burung Mandi dengan pemandangan pasir putih, pohon pinus sepanjang pantai serta perahu nelayan tradisional yang dicat warna warni.

Kita akan pergi ke hotel anda dan mendaftar masuk. Pada waktu malam, makan malam di restoran tempatan untuk menikmati masakan asli Indonesia yang lazat dengan suasana nostalgia.

Kampung Ahok, Temple of Goddess Guan Yin, Burung Mandi Beach 

Pelan Makan: Makan Tengah Hari, Makan Malam


Hari Kedua:

Menikmati sarapan pagi yang enak di hotel dan dapatkan cermin mata hitam anda bersedia untuk lawatan lompatan pulau kami hari ini! Pemandu kami akan memindahkan anda dari hotel ke Pantai Tanjung Kelayang (Tanjung Kelayang Beach) dan menaiki bot nelayan yang disewa sebaik sahaja anda tiba di pantai. Di sini kita berlayar ke arah perhentian pertama kami, iaitu Pulau Batu Garuda (Garuda Rock Island)! Batu-batu granit yang besar di pulau ini menyerupai helang Garuda dari mitos yang dikaitkan dengan Hinduisme, jangan terlepas menangkap karya ini yang dibuat oleh alam semulajadi! Kemudian kami akan terus ke Pulau Pasir (Sand Island), sebuah pulau bersaiz kecil di mana kemunculannya bergantung kepada arus laut. Anda akan terpikat oleh sekumpulan bintang laut yang bermalas-malasan di dalam air yang jernih kristal jika bernasib baik!

Lawatan pulau-hop kami terus ke Pulau Batu Berlayar (Sailing Rock island), sepertimana namanya, pembentukan batu granit kelihatan seperti sebuah kapal berlayar apabila anda melihatnya dari jauh. Kemudian kami akan menuju ke Pulau Lengkuas untuk sesi snorkeling, ditarik dengan oleh spesies tropika yang berlainan di dalam dunia laut. Di situ juga terdapat sebuah rumah api zaman kolonial Belanda, anda boleh naik dan menangkap pemandangan panorama laut yang tanpa sempadan!

Garuda Rock Island, Sand Island, Sailing Rock Island and Lengkuas Island

Menikmati makan tengahari yang memuaskan di Pulau Kepayang untuk bercas. Kemudian kita akan pergi untuk pulau terbesar di kalangan kepulauan Belitung Utara, iaitu Pulau Kelayang. Nikmati pasir putih dengan lautan biru, menerokai pusat pemuliharaan penyu dan banyak lagi. Kami juga akan pergi untuk ekspedisi kecil untuk meneroka gua Kelayang (Kelayang cave), berjalan ke gua di antara batu-batu besar dan laluan sempit, kita akan sampai ke kolam semula jadi di tengah batu-batu. Dengan sinar cahaya menerangi jurang batu dan mencerminkan air, ia menghasilkan gambar yang menakjubkan!

Sebelum menuju ke hotel, kami akan meluangkan sedikit masa di Pantai Tanjung Tinggi Tanjung Tinggi Beach (Pantai Laksar Pelangi – Rainbow Troops Beach) satu lagi lokasi filem “Laskar Pelangi”. Berjalan-jalan santai sambil menikmati angin laut yang dingin, atau mengambil beberapa gambar dengan batu-batu granit unik yang besar di sepanjang pantai. Pemandu kami akan menghantar anda kembali ke hotel untuk berehat sementara dan seterusnya menikmati candle light dinner yang romantik.

Tanjung Kelayang Beach, Kelayang Cave

Pelan Makan: Sarapan Pagi, Makan Tengah Hari, Makam Malam


Hari Ketiga:

Menikmati sarapan pagi anda di hotel dan pemandu kami akan menjemput anda dan menuju ke Pantai Tanjung Tinggi Tanjung Tinggi Beach (Pantai Laksar Pelangi – Rainbow Troops Beach) sekali lagi untuk menikmati waktu pagi di pantai di mana anda boleh berenang dalam lautan biru yang luas. Teruskan lawatan kami ke Pantai Bukit Berahu (Bukit Berahu Beach) yang mempunyai suasana yang aman dan teduh. Turun ke tangga yang berturap, tenggelamkan diri anda dalam kombinasi keindahan air jernih, pantai dan langit biru di syurga kecil ini.

Tanjung Tinggi Beach, Bukit Berahu Beach 

Kami akan pergi ke Hutan Bakau Gusong Bugis (Mangrove Gusong Bugis), sebuah destinasi baru yang menawarkan gabungan alam semula jadi dan pemandangan yang hebat. Taman bakau ini berubah dari sebuah tapak perlombongan yang ditinggalkan di mana pihak berkuasa tempatan telah menanam lebih daripada 15,000 pokok bakau untuk membina habitat yang boleh didiami dan meningkatkan ekosistem di situ.

Mangrove Gusong Bugis

Sebelum teruskan perjalanan kami, menikmati secawan kopi dan beberapa snek tempatan di warung Kongdjie, kafe tempatan terkenal. Sebelum matahari terbenam, melawat ke Pantai Tanjung Pendam untuk menikmati pemandangan indah matahari terbenam. Pada waktu malam, kami akan makan malam di restoran tempatan Belitung.

Pelan Makan: Sarapan Pagi, Makan Tengah Hari, Makam Malam


Hari Keempat:

Nikmatilah sarapan pagi di hotel dan mendaftar keluar. Pemandu kami akan menghantar anda ke Lapangan Terbang Antarabangsa H.A.S. Hanandjoeddin untuk penerbangan berlepas anda pulang ke rumah. Dalam perjalanan ke lapangan terbang, kami akan singgah di Danau Kaolin untuk mengambil gambar. Kami harap anda menikmati percutian anda di Belitung, jumpa lagi!

Pelan Makan: Sarapan Pagi


Pakej Termasuk:


Pakej Tidak Termasuk:


Nota:


Harga Tour: RM (2 orang)

Harga Promosi

Validity: 1 Nov 2019 – 31 Dec 2020

Harga Pakej kira mengikut 2 orang

Hotel Per couple
Fairfield By Marriott (4*) 2,650
BW Suite (4*) 2,630

Browse More Resort Photos:
Fairfield By Marriot
BW Suite

A surcharge of RM180/person on 23 Dec 2019 – 02 Jan  2020.


WhatsApp kami dan dapatkan maklumat yang selanjutnya:

Sila WhatsApp kami dengan Butang WhatsApp.

Hubungi kami melalui telefon:

+6016-3526385

+6010-2216385

Boleh juga isikan borang ini:

[wpforms id=”86470″]

Pakej Percutian Belitung Yang Berkaitan:

Updated: 20 Nov 2019

Ulasan/Komen Pelanggan untuk Pakej Honeymoon Belitung

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

HolidayGoGoGo
Average rating:  
 0 reviews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *