fbpx

Tarikan Pakej:


Jadual Perjalanan:

Waktu Belitung

Hari Pertama:

Selamat datang ke Belitung, Indonesia, destinasi percutian yang sempurna terpencil dari hiruk pikuk hutan konkrit! Apabila tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa H.A.S. Hanandjoeddin pada waktu petang, pemandu kami akan menjemput anda dari lapangan terbang dan kami akan menuju ke Restoran Raja Seafood untuk makan tengahari makanan asli Indonesia.

Selepas makan tengah hari, kami akan melawat ke SD Muhammadiyah Gantong, atau dikenali sebagai Sekolah Rendah Laksar Pelangi (Rainbow Troops Elementary School). Belitung telah mendapat kemasyhurannya sejak filem Indonesia “Laksar Pelangi” yang difilemkan di sini dan filem itu begitu terkenal sehingga mereka membina sebuah sekolah replika untuk dilawati oleh pelancong. Kami memang mengesyorkan anda menonton filem ini yang berdasarkan cerita inspirasi dan menyetuh hari ini dari Andrea Hirata sebelum lawatan anda!

Selepas itu, kami akan menuju ke tempat fotogenik ini yang berdekatan – Rumah Keong (Kirana Dock) untuk melihat karya seni bina ini. Seni bina yang serupa bentuk kerang dibina oleh rotan di mana anda boleh mengambil gambar-gambar hebat dengannya. Kemudian, kami akan meneruskan lawatan kami ke Muzium Kata Andrea Hirata (perbelanjaan sendiri untuk tiket masuk), sebuah muzium sastera yang mempamerkan petikan inspirasi dari filem “Laskar Pelangi” dan juga sebagai peringatan novel itu sendiri.

SD Muhammadiyah Gantong, Rumah Keong, Museum Word Andrea Hirata

Akhirnya, kita akan membuat lawatan singkat ke Kampung Ahok/Vivi, kampung, yang merupakan rumah bekas gabenor Jakarta dimana kehidupannya pada zaman dahulu dipamerkan. Terdapat juga beberapa kafe dan kedai cenderamata di kampung ini. Kemudian kita akan pergi ke hotel anda dan mendaftar masuk.

Pada waktu malam, makan malam di Restoran Belitung Tempo Dulu, sebuah restoran bertema budaya yang menyajikan masakan asli Indonesia. Nikmati makanan yang lazat dengan suasana nostalgia untuk menamatkan malam pertama dalam percutian anda.

Pelan Makan: Makan Tengah Hari, Makan Malam


Hari Kedua:

Menikmati sarapan pagi yang enak di hotel dan dapatkan cermin mata hitam anda bersedia untuk lawatan lompatan pulau kami hari ini! Pemandu kami akan memindahkan anda dari hotel ke Pantai Tanjung Kelayang (Tanjung Kelayang Beach) dan menaiki bot nelayan yang disewa sebaik sahaja anda tiba di pantai. Di sini kita berlayar ke arah perhentian pertama kami, iaitu Pulau Batu Garuda (Garuda Rock Island)! Batu-batu granit yang besar di pulau ini menyerupai helang Garuda dari mitos yang dikaitkan dengan Hinduisme, jangan terlepas menangkap karya ini yang dibuat oleh alam semulajadi! Kemudian kami akan terus ke Pulau Pasir (Sand Island), sebuah pulau bersaiz kecil di mana kemunculannya bergantung kepada arus laut. Anda akan terpikat oleh sekumpulan bintang laut yang bermalas-malasan di dalam air yang jernih kristal jika bernasib baik!

Lawatan pulau-hop kami terus ke Pulau Batu Berlayar (Sailing Rock island), sepertimana namanya, pembentukan batu granit kelihatan seperti sebuah kapal berlayar apabila anda melihatnya dari jauh. Kemudian kami akan menuju ke Pulau Lengkuas untuk sesi snorkeling, ditarik dengan oleh spesies tropika yang berlainan di dalam dunia laut. Di situ juga terdapat sebuah rumah api zaman kolonial Belanda, anda boleh naik dan menangkap pemandangan panorama laut yang tanpa sempadan!\Garuda Rock Island, Sand Island, Sailing Rock Island and Lengkuas Island

Menikmati makan tengahari yang memuaskan di Pulau Kepayang untuk bercas. Kemudian kita akan pergi untuk pulau terbesar di kalangan kepulauan Belitung Utara, iaitu Pulau Kelayang. Nikmati pasir putih dengan lautan biru, menerokai pusat pemuliharaan penyu dan banyak lagi. Kami juga akan pergi untuk ekspedisi kecil untuk meneroka gua Kelayang (Kelayang cave), berjalan ke gua di antara batu-batu besar dan laluan sempit, kita akan sampai ke kolam semula jadi di tengah batu-batu. Dengan sinar cahaya menerangi jurang batu dan mencerminkan air, ia menghasilkan gambar yang menakjubkan!

Sebelum menuju ke hotel, kami akan meluangkan sedikit masa di Pantai Tanjung Tinggi Tanjung Tinggi Beach (Pantai Laksar Pelangi – Rainbow Troops Beach) satu lagi lokasi filem “Laskar Pelangi”. Berjalan-jalan santai sambil menikmati angin laut yang dingin, atau mengambil beberapa gambar dengan batu-batu granit unik yang besar di sepanjang pantai.

Tanjung Kelayang Beach, Kelayang Cave

Pada waktu malam, kami akan makan malam di Restoran Pandan Alam/Dapoer Belitung. Sebelum kita balik ke hotel, nikmatilah secawan kopi tempatan yang panas di warung yang terkenal, iaitu kopi Kongdjie yang terkenal.

Coffee Break Kongdjie

Pelan Makan: Sarapan Pagi, Makan Tengah Hari, Makam Malam


Hari Ketiga:

Menikmati sarapan pagi anda di hotel dan pemandu kami akan menjemput anda dan menuju ke Pantai Tanjung Tinggi Tanjung Tinggi Beach (Pantai Laksar Pelangi – Rainbow Troops Beach) sekali lagi untuk menikmati waktu pagi di pantai di mana anda boleh berenang dalam lautan biru yang luas. Atau anda juga boleh mencuba jus jeruk terkenal Belitung sambil menikmati pemandangan pantai yang indah.

Selepas itu, kami akan pergi ke Bukit Peramun, ia adalah bukit granit yang diliputi dalam hutan tebal dan telah menjadi destinasi popular untuk para pelancong. Anda akan dipandu oleh seorang pemandu pelancongan dan memulakan penjelajahan anda sepanjang dua jam melalui jejak yang indah sampai ke puncaknya. Sambung diri anda semula ke persekitaran yang subur ketika penjelajahan kerana bukit itu mempunyai pelbagai flora dan fauna! Menikmati pemandangan Belitung yang menakjubkan sebaik sahaja anda sampai ke puncak bukit.

Menikmati makan tengahari di Restoran Pantai Ketapang dan terus lawatan kami ke Pantai Bukit Berahu (Bukit Berahu Beach) yang mempunyai suasana yang aman dan teduh. Turun ke tangga yang berturap, tenggelamkan diri anda dalam kombinasi keindahan air jernih, pantai dan langit biru di syurga kecil ini. Kemudian, memanaskan badan anda dengan secawan kopi dan beberapa snek tempatan di warung Kongdjie.

Bukit Peramun, Bukit Berahu Beach 

Kami akan pergi ke Hutan Bakau Gusong Bugis (Mangrove Gusong Bugis), sebuah destinasi baru yang menawarkan gabungan alam semula jadi dan pemandangan yang hebat. Taman bakau ini berubah dari sebuah tapak perlombongan yang ditinggalkan di mana pihak berkuasa tempatan telah menanam lebih daripada 15,000 pokok bakau untuk membina habitat yang boleh didiami dan meningkatkan ekosistem di situ. Berjalan ke arah dermaga ketika senja jatuh, nikmati permandagan matahari terbenam yang dramatik dengan warna kaya emas, merah dan jingga.

Mangrove Gusong Bugis

Pemandu kami akan memindahkan anda kembali ke hotel untuk berehat sementara. Kemudiannya, kami akan makan malam di Restoran Dopoer Belitung dan juga melawat kedai tradisional tempatan untuk membeli cenderahati. Keropok tempatan, serunding ikan dan petis udang adalah hadiah yang sempurna untuk keluarga dan rakan-rakan atau untuk kegunaan sendiri!

Pemandu kami akan memindahkan anda kembali ke hotel pada hujung hari.

Pelan Makan: Sarapan Pagi, Makan Tengah Hari, Makam Malam


Hari Keempat:

Nikmatilah sarapan pagi di hotel dan mendaftar keluar. Pemandu kami akan menghantar anda ke Lapangan Terbang Antarabangsa H.A.S. Hanandjoeddin untuk penerbangan berlepas anda pulang ke rumah. Kami harap anda menikmati percutian anda di Belitung, jumpa lagi!

Pelan Makan: Sarapan Pagi


Pakej Termasuk:


Pakej Tidak Termasuk:


Nota:


Harga Tour: RM (seorang)

Harga Promosi

Validity: 1 Nov 2019 – 31 Dec 2020

Harga Pakej kira mengikut seorang

Hotel Group Size
2 Person 3 Person 4-7 Person 8-10 Person
Fairfield By Marriot (4*) 1,185 1,015 925 890
BW Suite (4*) 1,170 1,015 925 890
MaxOne Belstar Belitung (3*) 980 875 790 770
Havana Mutiara (3*) 960 790 720 685

Browse More Resort Photos:
Fairfield By Marriot
BW Suite
MaxOne Belstar Belitung
Havana Mutiara

A surcharge of RM155/person on 23 Dec 2019 – 02 Jan  2020.


WhatsApp kami dan dapatkan maklumat yang selanjutnya:

Sila WhatsApp kami dengan Butang WhatsApp.

Hubungi kami melalui telefon:

+6016-3526385

+6010-2216385

Boleh juga isikan borang ini:

[wpforms id=”86470″]

Pakej Percutian Belitung Yang Berkaitan:

Updated: 20 Nov 2019

Ulasan/Komen Pelanggan untuk Pakej Percutian Belitung

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

HolidayGoGoGo
Average rating:  
 1 reviews
 by Siti Mansor

Kami datang ke Belitung dengan keluarga selepas melawat Jakarta. Berbanding dengan pulau dalam Malaysia, Belitung ini adalah lebih bersih dan konservasi pulau ini dibuat dengan baik. Harga yang berpatutan dan tempat penginapan yang tidak berharga tinggi, kami betul betul enjoy. CS Holidaygogogo pun amat baik dengan pengaturan sebelum trip. Tour guide kat belitung pun friendly sangat. Trip ini memang berbaloi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *