fbpx

Tarikan Pakej:


Jadual Perjalanan:

Waktu Belitung

Hari Pertama:

Selamat datang ke Belitung, Indonesia! Sebuah syurga semulajadi yang belum ditemui untuk mengasingkan diri anda dari bandar yang sibuk dan berhebat. Apabila tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa H.A.S Hanandjoeddin pada waktu petang, pemandu kami akan menjemput anda dari lapangan terbang dan kami akan menuju ke Restoran Raja Seafood untuk makan tengahari makanan Indonesia yang menggiurkan.

Selepas makan tengahari, kami akan menuju ke destinasi ikonik dan popular yang pertama yang membawa kemasyhuran antarabangsa kepada Belitung, iaitu SD Muhammadiyah Gantong, atau dikenali sebagai Sekolah Rendah Laksar Pelangi (Rainbow Troops Elementary School). Jangan terkejut bahawa kita melawat ke sekolah sebagai pelancong, Sekolah Rendah Laksar Pelangi sebenarnya bangunan replika dari salah satu produksi filem tempatan terbesar – Laskar Pelangi. Kami memang mengesyorkan anda menonton filem yang berinspirasi yang berdasarkan novel Andrea Hirata ini kerana ia telah membawa Belitung ke peringkat antarabangsa!

Kemudian, kami akan berjalan ke Rumah Keong (Kirana Dock) yang terletak bedekatan. Mereka adalah tiga buah senibina yang serupa bentuk kerang yang terbuat dari rotan, anda mungkin ingin mengambil beberapa gambar hebat dengan karya unik rumah berbentuk siput ini. Selepas itu, kami akan melawat Muzium Kata Andrea Hirata (perbelanjaan sendiri untuk tiket masuk), sebuah muzium sastera yang mempamerkan petikan inspirasi dari filem “Laskar Pelangi” dan juga sebagai peringatan novel itu sendiri.

SD Muhammadiyah Gantong, Rumah Keong, Museum Word Andrea Hirata

Akhirnya, kami akan melawat Kampung Ahok, atau Kampung Vivi. Kampung ini terkenal kerana ini adalah tempat asal bekas gabenor Jakarta, Ahok. Anda akan dapat melihat kediaman lama Ahok di mana gambar keluarganya dipaparkan. Terdapat juga beberapa kafe dan kedai cenderamata dalam kampung. Kami kemudian akan pergi ke hotel anda dan mendaftar masuk.

Pada waktu malam, kami akan makan malam di Restoran Belitung Tempo Dulu. Nikmati hidangan istimewa Indonesia yang asli di restoran bertema budaya ini. Kemudian, nikmatilah secawan kopi yang dibancuhkan secara tradisional, kuat dan aromatik di salah satu warung tertua (kedai kopi) di Belitung, Kopi Kongdjie yang terkenal!

Kampung Ahok, Coffee Break Kongdjie

Pemandu kami akan memindahkan anda kembali ke hotel pada hujung hari.

Pelan Makan: Makan Tengah Hari, Makan Malam


Hari Kedua:

Nikmati sarapan lazat di hotel. Pemandu kami akan menjemput anda dari hotel dan pergi ke Pantai Tanjung Kelayang (Tanjung Kelayang Beach). Maniki bot nelayan yang disewa dan di sini kami memulakan lawatan lompatan pulau kami! Perhentian pertama kami ialah Pulau Batu Garuda (Garuda Rock Island), sebuah pulau kecil di mana batu granit besar menyerupai helang Garuda asal dari mitos dalam Hinduisme. Seterusnya, kami akan tiba di Pulau Pasir (Sand Island), ia merupakan sebuah tebing pasir yang tenggelam di dalam air laut yang murni, di mana ia muncul semasa air surut dan hilang ketika air pasang surut pada tengah hari. Anda juga akan dapat melihat bintang laut yang bermalas-malas di dalam air jernih.

Lawatan lompatan pulau kami terus ke Pulau Batu Berlayar (Sailing Rock island), sepertimana namanya, ia adalah pembentukan batu granit berbentuk kapal belayar dari jauh. Kemudian kami akan menuju ke Pulau Lengkuas, di mana anda akan dapat melakukan snorkeling di dalam air turquoise yang disertai oleh karang yang indah dan ikan tropika. Selain itu, untuk melihat pemandangan luar biasa lautan tanpa sempadan yang indah, anda boleh memanjat ke sebuah rumah api zaman kolonial Belanda dan lihat dari tingkap untuk pemandangan panorama!

Garuda Rock Island, Sand Island, Sailing Rock Island and Lengkuas Island

Masa untuk makan tengahari di Pulau Kepayang untuk bercas, nikmati makan tengah hari yang memuaskan di suasana yang tenang. Terdapat ramai yang dapat anda menjelajah di Pulau Kelayang, pulau terbesar di kalangan berpuluh-puluh pulau kecil di Belitung Utara, anda boleh menikmati pantai berpasir putih sepanjang 300 meter, melawat pemuliharaan penyu dan banyak lagi. Kami juga akan pergi untuk ekspedisi kecil untuk meneroka gua Kelayang (Kelayang cave), menuju ke gua di antara batu-batu besar dan laluan sempit, kita akan sampai ke sebuah kolam semula jadi yang dibentuk di tengah batu. Dengan sinar cahaya menerangi jurang batu dan mencerminkan air, ia menghasilkan gambar yang menakjubkan!

Ketika kami kembali ke pesisir, kami akan sampai ke perhentian terakhir hari kami – Pantai Tanjung Tinggi Tanjung Tinggi Beach (Pantai Laksar Pelangi – Rainbow Troops Beach). Bersantailah dengan berjalan kaki di atas pasir putih yang lembut dan sihat dan nikmati suasana yang damai dan selesa. Pantai ini juga mempunyai banyak granit yang terdapat dalam bentuk dan saiz yang unik.Selain itu, Pantai Tanjung Tinggi juga merupakan salah satu daripada lokasi filem “Laskar Pelangi”. Pemandu kami akan memindahkan anda kembali ke hotel selepas itu.

Tanjung Kelayang Beach, Kelayang Cave

Pada waktu malam, kami akan makan malam di Restoran Pandan Alam / Dapoer Belitung dan juga melawat kedai tradisional tempatan untuk membeli cenderahati. Keropok tempatan, seruding ikan dan petis udang adalah hadiah yang sempurna untuk keluarga dan rakan-rakan atau untuk gunaan sendiri!

Pemandu kami akan memindahkan anda kembali ke hotel pada hujung hari.

Pelan Makan: Sarapan Pagi, Makan Tengah Hari, Makam Malam


Hari Ketiga:

Nikmatilah sarapan pagi di hotel dan mendaftar keluar. Pemandu kami akan menghantar anda ke Lapangan Terbang Antarabangsa H.A.S. Hanandjoeddin untuk penerbangan berlepas anda pulang ke rumah. Kami harap anda menikmati percutian anda di Belitung, jumpa lagi!

Pelan Makan: Sarapan Pagi


Pakej Termasuk:


Pakej Tidak Termasuk:


Nota:


Harga Tour: RM (seorang)

Harga Promosi

Validity: 1 Nov 2019 – 31 Dec 2020

Harga Pakej kira mengikut seorang

Hotel Group Size
2 Person 3 Person 4-7 Person 8-10 Person
Fairfield By Marriot (4*) 875 755 705 685
BW Suite (4*) 860 755 705 685
MaxOne Belstar Belitung (3*) 770 685 615 580
Havana Mutiara (3*) 685 600 545 530

Browse More Resort Photos:
Fairfield By Marriot
BW Suite
MaxOne Belstar Belitung
Havana Mutiara

A surcharge of RM115/person on 23 Dec 2019 – 02 Jan  2020.


WhatsApp kami dan dapatkan maklumat yang selanjutnya:

Sila WhatsApp kami dengan Butang WhatsApp.

Hubungi kami melalui telefon:

+6016-3526385

+6010-2216385

Boleh juga isikan borang ini:

[wpforms id=”86470″]

Pakej Percutian Belitung Yang Berkaitan:

Updated: 20 Nov 2019

Ulasan/Komen Pelanggan untuk Pakej Percutian Belitung

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

HolidayGoGoGo
Average rating:  
 0 reviews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *